noscript image for google
Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Γνωρίστε τον ορθοπαιδικό Κωνσταντίνο Ζάχο {"hide":"true"}

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως Αναπληρωτής Διευθυντής στο Νοσοκομείο Υγεία, είναι πιστοποιημένα ειδικευμένος στη χειρουργική του ισχίου, του γόνατος και των οστικών λοιμώξεων από το Avon Orthopaedic Centre του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και το University of Southern Californa, στο Λος Άντζελες της Αμερικής. Τα δύο αυτά κέντρα αποτελούν σημεία αναφοράς (το κάθε ένα στον τομέα του) και είναι παγκοσμίως γνωστά. Ο κ. Ζάχος διέπεται από την αντίληψη ότι «όλες οι χειρουργικές τεχνικές και όλα τα εμφυτεύματα δεν είναι ίδια, όπως ίδιοι δεν είναι και όλοι οι ασθενείς». Με  γνώμονα αυτή την αρχή, το πάθος του για τελειότητα, την υψηλή και συνεχώς εξελισσόμενη επιστημονική κατάρτισή του, καθώς και την μεγάλη του εμπειρία, είναι σε θέση να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις που απώτερο σκοπό έχουν το βέλτιστο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα.
 
Αντιμετωπίζοντας τον κάθε ασθενή όχι ως ένα μεμονωμένο χειρουργικό περιστατικό αλλά σαν μια ξεχωριστή οντότητα που οι ανάγκες της δεν περιορίζονται στο σήμερα αλλά επεκτείνονται στο βάθος του χρόνου, ο κ. Ζάχος για την θεραπεία της εκφυλιστικής αρθρίτιδας εφαρμόζει εξατομικευμένα τις κλασικές τεχνικές ελαχίστης επεμβατικότητας (AMIS, DSA, PSPA), κάνει χρήση ειδικών καινοτόμων υλικών (Microplasty,Tantalum, Biolox Delta, & E-poly) και χρησιμοποιεί ειδικά πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης, fast track protocols. Με αυτή την σύγχρονη προσέγγιση αφενός επιτυγχάνει την ανατομική ανακατασκευή του ισχίου, ατραυματικά και αναίμακτα, αφετέρου προσφέρει στους ασθενείς του πολύ γρήγορη ανάρρωση. 
 
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μια νέα υβριδική τεχνική (DSA+PS), έχει πάει την αρθροπλαστική ένα βήμα πιο μπροστά. Συνδυάζοντας δύο κλασικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, πραγματοποιεί πια την αρθροπλαστική  όχι μόνο αναίμακτα και ατραυματικά  αλλά και χωρίς την χρήση εργαλείων και εμφυτευμάτων ειδικής σχεδίασης. Μην έχοντας πια κανένα περιορισμό στην επιλογή των προθέσεων λόγω της τεχνικής, επιλέγει εξατομικευμένα τον ιδανικότερο συνδυασμό εμφυτευμάτων για τον κάθε ασθενή προσφέροντάς του το βέλτιστο μακροχρόνιο αποτέλεσμα με την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση. Επίσης κάνοντας χρήση των υλικών τελευταίας γενιάς, τα οποία έχουν μικρό συντελεστή φθοράς και καλύτερη οστεοενσωμάτωση, μπορεί πια να προσφέρει ακόμη και στους νέους δραστήριους ασθενείς μια αρθροπλαστική που θα διαρκέσει για μια ζωή.
 
Ζάχος Κωνσταντίνος
Ορθοπαιδικός
Ειδικός Χειρούργος Ισχίου - Γόνατος & Οστικών Λοιμώξεων
 
Αγίου Κωνσταντίνου 46 & Ηφαίστου 1 (Είσοδος από Ηφαίστου),
Μαρούσι 151 24, Αθήνα
  Τηλέφωνο: 2121027959
  Κινητό: 6944915767
   E-mail: zahosk@gmail.com
Στα πλαίσια των παθήσεων του επονομαζόμενου “νεανικού ισχίου” το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εφαρμογή τεχνικών για την διατήρηση της άρθρωσης του ισχίου (Hip preserving surgery). Η ανοιχτή εξάρθρωση του ισχίου (τεχνική Gantz) και η αρθροσκόπησης του ισχίου πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση της ρήξης του επιτελείου χονδρού και του συνδρόμου της μηρο-κοτυλιαίας πρόσκρουσης. Αυτές οι τεχνικές όχι μόνο ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αλλά επιτυγχάνουν και μεγάλη επιβράδυνση στην εκφύλιση του ισχίου, πράγμα πολύ σημαντικό για τους πολύ νέους ασθενείς στους οποίους και απευθύνονται (20-30 ετών).
 
Ως έμπειρος χειρουργός ισχίου με βαθιά γνώση του δυσπλαστικού ισχίου και με μεγάλη πείρα στις αναθεωρήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσει  ότι η αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς αρθρίτιδας στα πολύ νέα άτομα (40-50 ετών), δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με μια αρθροπλαστική που θα διαρκέσει μια ζωή. Λόγω του ότι οι ασθενείς αυτοί είναι κατά κανόνα άτομα με μεγάλη δραστηριότητα αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε υψηλότερους ρυθμούς φθοράς σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πολύ νεαρό της ηλικίας τους, καθίστα μαθηματικά βέβαιο, ότι στο μέλλον (μετά από 20 - 25 χρόνια) θα χρειαστούν και άλλο χειρουργείο – την  επονομαζόμενη αναθεώρηση. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της αναθεώρησης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το αποτέλεσμα του πρώτου χειρουργείου.|
 
Στη χειρουργική του γόνατος το ενδιαφέρον κ. Ζάχου εντοπίζεται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με την πραγματοποίηση ολικών αρθροπλαστικών με τεχνικές ελαχίστης επεμβατικότητας (M.I.K.S.) καθώς και στην χρήση τεχνικών για την μερική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος (UNICONDYLAR.K.R, PFR) διατηρώντας έτσι το οστικό υπόστρωμα για ένα μελλοντικό χειρουργείο. Επίσης σε ειδικές περιπτώσεις με μεγάλες παραμορφώσεις, όπου αντενδείκνυται οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, ο κ. Ζάχος εφαρμόζει τη "ρομποτική" (computer guided) χειρουργική ή χρησιμοποιεί τα ειδικά προεγχειρητικά πρωτόκολλα PSI (Patient Specific Instruments) για την κατασκευή και χρήση εξατομικευμένων εργαλείων για κάθε ασθενή.
 
Η αντιμετώπιση των οστικών λοιμώξεων αποτελεί μια πρόκληση για τον κάθε ορθοπαιδικό. Ως ένας από τους λίγους πιστοποιημένα ειδικούς ορθοπαιδικούς σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην αντιμετώπιση των περιπροθετικών λοιμώξεων. Αν και η αντιμετώπιση των οστικών λοιμώξεων είναι κυρίως χειρουργική για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, συνεργάζεται με διακεκριμένους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων (λοιμοξιολόγους και ιατρούς καταδυτικής ιατρικής) που εφαρμόζουν συμπληρωματικές θεραπείες με αντιμικροβιακή αγωγή και υπερβαρικό οξυγόνο. 

Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς και του ερευνητικού του έργου. Σε συνεργασία με τον κ. Evert Smith, έχει αναπτύξει μια νέα πρωτοποριακή τεχνική για την αντιμετώπιση του διαπλαστικού ισχίου. Αυτή βασίζεται στη χρήση μιας πρωτότυπης κοτυλιαίας πρόθεσης (face  changing cup) που επιτρέπει την ανατομική ανακατασκευή του δυσπλαστικού ισχίου χωρίς τη χρήση μοσχευμάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στη φωτιζόμενη επιφάνεια να τοποθετηθεί σε μια βελτιωμένη θέση η οποία μειώνει το ρυθμό φθοράς της.  Η τεχνική αυτή το Φεβρουάριο του 2012 δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS Br), το πιο έγκριτο παγκοσμίως επιστημονικό ορθοπαιδικό περιοδικό, και για 6 μήνες ήταν στην κορυφή της λίστας αναγνωσιμότητας των άρθρων που αφορούσαν το ισχίο.