Direct Superior Plus

Direct Superior Plus
Direct Superior Plus (Direct superior Approach & Piriformis Sparing Approach)

 


H τεχνική Direct Superior Plus αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας για την πραγματοποίηση ολικών αρθροπλαστικών του ισχίου. Πρόκειται  για μια νέα υβριδική μέθοδο όπου συνδυάζει δύο κλασικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, την Direct Superior Approach (DSA) και την Piriformis Sparing (PS).

Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται με τον ασθενή σε πλάγια θέση ενώ διατηρούνται ανέπαφοι όλοι οι σημαντικοί τένοντες του ισχίου προσφέροντας άμεση αποκατάσταση της φυσιολογικής τάσης του ισχίου, μέγιστη σταθερότητα αμέσως μετά το χειρουργείο, ελάχιστο πόνο και ταχεία αποκατάσταση
 
 Μειονεκτήματα των κλασικών τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας

Τα τελευταία χρονιά κάποιες εταιρίες (Microport®, Zimmerbiomet®,  Medacta®) πήραν καθιερωμενες  προσπελάσεις (Kocher-Langenbeck, Smith-Petersen & Heuter), τις τροποποίησαν και τις μετονομάσανε σε SuperPATH®, ASI® και AMIS® αντίστοιχα. 

Ταυτόχρονα όμως τις νέες αυτές τεχνικές τις “πάντρεψαν” αποκλειστικά με δικά τους εργαλεία και προθέσεις ειδικής σχεδίασης, με αποτέλεσμα:
 
1. ναι μεν να έχουμε μια ατραυματική προσπέλαση, αλλά ο χειρουργός να χάνει την ευελιξία του στην χρήση των υλικών 
2. οι τεχνικές αυτές να μην είναι συμβατές με την ρομποτική τεχνική THR-MAKOplasty γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των εταιριών 

 
Επίσης όλες αυτές οι τεχνικές:

1. είναι σχεδιασμένες για ατσίμεντες προθέσεις. Αν και σε κάποιες από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν προθέσεις με τσιμέντο, αυτές αφενός δεν έχουν την κατάλληλη σχεδίαση που έχουν οι αμιγώς τσιμεντένιες προθέσεις αφετέρου δεν δύναται να συνδυαστούν με τεχνική τσιμέντου 4ης  γενναίας.
2. απαιτούν κατά κανόνα ακτινοσκόπηση γιατί μόνο έτσι ο χειρουργός έχει καλή εικόνα της άρθρωσης με αποτέλεσμα ο ασθενής λαμβάνει ακτινοβολία κατά την διάρκεια του χειρουργείου.
 
 Πλεονεκτήματα της τεχνικής Direct Superior Plus
 

Η τεχνική Direct Superior Plus σε αντίθεση με τις άλλες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας:
 
1.    δεν είναι προϊόν εξέλιξης από καμία εταιρία 
2.    δεν απαιτεί την χρήση εργαλείων και εμφυτευμάτων ειδικής σχεδίασης.
3.    είναι συμβατή με όλες τις προθέσεις όλων των εταιριών. 
4.    μπορεί να συνδυαστεί με τις αμιγώς τσιμεντένιες προθέσεις οι οποίες τοποθετούνται με τεχνική τσιμέντου 4ης   γενιάς.
5.    είναι συμβατή με την ρομποτική τεχνική THR-MAKOplasty

 
Με την τεχνική Direct Superior Plus ο ασθενής έχει πολύ γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση:
 
1.    ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα (τύπου Depon & αντιφλεγμονώδη)
2.    σηκώνεται και περπατάει 2-3 ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου
3.    από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου δύναται να ανεβεί σκαλοπάτια
4.    νοσηλεύεται για 24 με 48 ώρες 
5.    παίρνει εξιτήριο όταν είναι αυτόνομος (δηλαδή σηκώνεται από το κρεβάτι μονός του, πάει τουαλέτα μονός του, βαδίζει ανετά και δύναται να ανεβεί σκαλοπάτια)
6.    δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος
7.    δεν χρειάζεται φυσιοθεραπεία στο σπίτι
.
 
 Συμπερασματικά

•    Με την τεχνική Direct Superior Plus η αρθροπλαστική  πια πραγματοποιείται όχι μόνο αναίμακτα και ατραυματικά  αλλά και χωρίς την χρήση εργαλείων και εμφυτευμάτων ειδικής σχεδίασης

•    Μην έχοντας κανένα περιορισμό πια στην επιλογή των προθέσεων λόγω της τεχνικής, ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει για τον κάθε ασθενή, τον ιδανικότερο συνδυασμό εμφυτευμάτων και να του προσφέρει το βέλτιστο μακροχρόνιο αποτέλεσμα με την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση.

•    Ο ασθενής με την τεχνική Direct Superior Plus έχει την ίδια η και ταχύτερη ανάρρωση (24 με 48 ώρες) σε σχέση με τις άλλες τεχνικές ενώ δεν λαμβάνει καθόλου ακτινοβολία.